Helstekt lammelår med fløtegratinerte poteter

En tradisjonsrik klassiker! Et helstekt lammelår er et festmåltid der fløtepoteter som tilbehør garantert vil falle i smak.

INGREDIENSER

Lammelår

1 lammelår
3 gulrøtter
6 dl vann
0,5 sellerirot
1 løk
6 hvitløksfedd
3 stilker rosmarin
2 laurbærblad
Salt og pepper

Saus

kraft fra lammelåret etter steking
3 dl fløte
3 ss soyasaus
2 ss maizenna
Salt og pepper

Tilbehør

Fløtepoteter fra Kokt & Klar
Grønnsaker etter egen smak og ønsker

Dele på

TILBEREDNING

Steke lammelåret
Varm ovnen opp til 225 grader. Del de seks hvitløksfeddene i to, stikk lommer i låret med en spiss kniv og dytt inn hvitløksfeddene. Krydre lammelåret godt med fersk rosmarin, salt og pepper.

Skrell gulrot, sellerirot og løk og del i grove biter. Brun dem lett i en stekepanne med litt olje. Legg grønnsakene i en ildfast form med laurbærblader. Hell på vannet, legg lammelåret oppå grønnsakene og sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet (pass på at du ikke treffer beinet).

Sett lammelåret midt i ovnen og stek til du har fått fin farge på kjøttet. Skru ovnen ned til 65 grader og la døra stå åpen et par minutter så den får kjølt seg ned. Sett inn formen igjen og stek videre. Ved 65 grader er kjøttet «medium pluss» stekt, en god stekegrad for lammelår. Kjøttet kan fint stå i 5-6 timer. Ønsker du lammelåret mer rosa, bør kjernetemperaturen være rundt 60 grader. Pakk kjøttet godt inn i folie, og legg gjerne over en dyne, da kan du gjøre klar resten av middagen, samtidig som kjøttet holder seg varmt. Ta vare på kraften.

Saus
Sil krafta fra lammelåret og kok opp, la det koke ned til du har cirka 2 dl kraft i kjelen. Tilsett fløte og 2 ss finhakket rosmarin. Kok opp og la det småkoke til sausen tykner litt, cirka 5 minutter. Smak til med soyasaus, salt og pepper. Rør maizenna ut i litt kaldt vann og visp den inn i den kokende sausen.

Fløtegratinerte poteter
Lag fløtepoteter fra Kokt & Klar etter anvisning på pakken. Du kan varme de opp og spise dem slik dem er, eller gratinere med ost i ovnen.

Server lammelåret med sausen, fløtegratinerte poteter og grønnsaker etter etter ønske. Både kokte og ovnsbakte rotgrønnsaker smaker veldig godt.

Velbekomme!

Relaterte produkter